Ο Απόλλων Σμύρνης μετά την επανίδρυσή του τμήματος υδατοσφαίρισης το 2014 στην Αθήνα, κατόπιν υλοποίησης της ιδέας του Γιώργου Αφρουδάκη, έχει πετύχει την τελευταία τετραετία – και μετά τις διαδοχικές ανόδους που σημείωσε – να καθιερωθεί στις ισχυρές δυνάμεις της ελληνικής υδατοσφαίρισης των Ανδρών.

Σήμερα θα επιχειρήσουμε μία αναδρομή από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα, τότε που η «ελαφρά ταξιαρχία» έπαιζε πόλο στη Σμύρνη, μέχρι και το… σήμερα.

Αντλώντας υλικό από το πολύτιμο αρχείο του μέλους του διοικητικού συμβουλίου του ΓΣ Απόλλων Σμύρνης και Ερευνητή Κοινωνικής Ιστορίας του Αθλητισμού, Γιώργου Αγγελάκη, διαπιστώνουμε ότι το άθλημα της υδατοσφαίρισης πρωτοεμφανίστηκε στη Σμύρνη το 1908.

Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της εφημερίδας «Αμάλθεια», της μακροβιότερης και μιας από τις εγκυρότερες ελληνικές εφημερίδες που εκδίδονταν στη Σμύρνη πριν την Μικρασιατική Καταστροφή, που αναφέρει:

«Το Δ. Συμβούλιον του εν Μελαντία Γυμ. Συλλόγου «Πέλοπος» ποιεί γνωστόν ότι αι Δ΄. Λεμβοδρομίαι γενήσονται την 28 Ιουνίου 1908 ημέραν κυριακήν. Επίσης δηλοί ότι εκτός των συνήθων αγωνισμάτων ων το σχετικόν πρόγραμμα δημοσιευθήσεται προσεχώς προσετέθη και το ωραίον και όλως άγνωστον ενταύθα αγλλικόν θαλάσσιον αγώνισμα Water-Polo».

Την παραμονή των αγώνων νέο δημοσίευμα της Αμάλθειας ενημέρωνε πως την επομένη θα πραγματοποιούταν «παρά την ακτήν του προαστείου Μυρακτή το αγλλικόν αγώνισμα της υδατοσφαιρίσως εις το οποίον θέλουσι συμμετάσχει τέσσαρες γυμναστικαί ομάδες εν αίς δύο του Πέλοπος και ανά μία των έτερων γυμναστικών σωματείων της πόλεώς μας». Δηλαδή ο Απόλλων και ο Πανιώνιος!

Δημοσίευμα του 1922 και συγκεκριμένα της εφημερίδας «Πατρίς» αποτυπώνει, μάλιστα, και την προσπάθεια διεκδίκησης των… σκήπτρων από τον Πέλοπα, λίγο πριν τη Μικρασιατική Καταστροφή:

«Επίσης προβλέπεται πολύ πεισματώδης ο αγών του Ουότερ Πόλο καθότι οι ομάδες του Πανιωνίου και του Απόλλωνος θα προσπαθήσουν να διεκδικήσουν τα σκήπτρα άτινα κατέχει ο Ναυτικός Σύλλογος Πέλοψ». Δημοσίευμα που καταλήγει με την παρακάτω σύσταση του συντάκτη, που αποδεικνύει ότι η διαιτησία ήταν, είναι και θα παραμείνει ένα μόνιμο θέμα συζήτησης: «Και μίαν φιλικήν σύστασιν έχω να κάμω προς τον διαιτητήν, να εκτελέση το καθήκον του ευσυνειδήτως και χωρίς να μεροληπτη προς ουδένα ίνα μη γεννηθούν παράπονα από κανένα, δια τα τυχόν αδικήματα»!

Τα στοιχεία που έχει συλλέξει στην έρευνά του ο Γιώργος Αγγελάκης αποδεικνύουν ότι ο Απόλλων, που διέθετε πολύ ανταγωνιστικό Ναυτικό τμήμα (κωπηλασίας, κολύμβησης, υδατοσφαίρισης) στην πατρογονική του εστία, έπαιζε πόλο στη Σμύρνη μέχρι και τη Μικρασιατική Καταστροφή και συνέχισε να το κάνει και στην Ελλάδα.

Δημοσιεύματα του ελληνικού Αθλητικού Τύπου καταδεικνύουν, μάλιστα, ότι και κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου στην Ελλάδα, εξακολουθούσε να διατηρεί Ναυτικό Τμήμα λαμβάνοντας μέρος σε Πανελλήνιους Αγώνες κολύμβησης και υδατοσφαίρισης το 1931.

Τότε, που σύμφωνα με την εφημερίδα «Αθλητικός Τύπος» ο αρχάριος – όπως αναγράφεται – Απόλλων αντιμετώπισε σε αγώνα υδατοσφαίρισης την ομάδα του Πολεμικού Ναυτικού γνωρίζοντας  την ήττα με 8-0.

Επίσης όπως φαίνεται και από την επίσημη αλληλογραφία του Συλλόγου σε όλη τη διάρκεια του Μεσοπολέμου οι «κυανόλευκοι» εξακολουθούσαν να διατηρούν Ναυτικό Τμήμα μαζί με Αθλητικό, Ποδοσφαιρικό και Εκδρομών.

Ο Απόλλων Σμύρνης, λοιπόν, έχει μακρά και πλούσια παράδοση, όπως και ιστορία, και στον Υγρό Στίβο. Μια ιστορία, που συνεχίζεται με τον ιδανικότερο τρόπο στις μέρες μας…

 

Πηγή αρχειακού και φωτογραφικού υλικού:  Γιώργος Αγγελάκης, Μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΓΣ Απόλλων Σμύρνης και Ερευνητής Κοινωνικής Ιστορίας του Αθλητισμού