Στον Β’ Όμιλο της Α1 Υδατοσφαίρισης για τη σεζόν 2022-2023 των Ανδρών κληρώθηκε ο ΓΣ Απόλλων Σμύρνης, με το σύστημα διεξαγωγής του νέου πρωταθλήματος να είναι ελαφρά διαφοροποιημένο σε σχέση με πέρυσι.

Όπως προέκυψε από τη σημερινή κλήρωση οι αντίπαλοι της «ελαφράς ταξιαρχίας» στην Α΄ φάση του Πρωταθλήματος θα είναι οι Βουλιαγμένη, ΠΑΟΚ, Γλυφάδα, Περιστέρι, Χανιά, Παλαιό Φάληρο και Ηλυσιακός.

Η ομάδα μας θα κάνει πρεμιέρα την 1η αγωνιστική με αντίπαλο τα Χανιά εκτός έδρας στις 8 Οκτωβρίου, οπότε και είναι προγραμματισμένη η πρεμιέρα της Α1, η οποία θα ολοκληρωθεί στα τέλη του Μαΐου του 2023.

Ο Α’ Όμιλος αποτελείται από τους Ολυμπιακό, Πανιώνιο, Υδραϊκό, Εθνικό, ΑΕΚ, Παναθηναϊκό, Χίο και Νηρέα Χαλανδρίου.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το σύστημα διεξαγωγής, η Α’ Φάση είναι ίδια με την περυσινή. Δηλαδή παραμένουν οι δύο όμιλοι των 8 ομάδων, που θα παίξουν μεταξύ τους εντός και εκτός έδρας σε σύνολο 14 αγωνιστικών.

Στη Β΄ φάση, οι τέσσερις πρώτοι (θέσεις 1-4) από κάθε όμιλο σχηματίζουν το γκρουπ 1 και οι τέσσερις τελευταίοι (θέσεις 5-8) το γκρουπ 2. Οι 16 ομάδες μεταφέρουν το σύνολο της βαθμολογίας τους από την Α΄ φάση, αλλά δεν ξαναπαίζουν με τις ομάδες που είχαν ήδη αντιμετωπίσει. Θα αγωνιστούν σε εντός και εκτός έδρας αγώνες, συνολικά 8 αγωνιστικών, με τις τέσσερις ομάδες που προέρχονται από τον άλλο όμιλο.

Ακολούθως οι έξι πρώτοι της βαθμολογίας του 1ου γκρουπ της Β΄ φάσης εξασφαλίζουν την πρόκριση για τα πλέι-οφ, ενώ άλλα δύο εισιτήρια θα δοθούν μέσω play-in, στα πρότυπα του αντίστοιχου συστήματος που εφαρμόζεται στο NBA. Δηλαδή, ο 7ος του 1ου γκρουπ αντιμετωπίζει τον 8ο και ο νικητής προκρίνεται στα πλέι-οφ, ενώ ο ηττημένος έχει μία δεύτερη ευκαιρία, με αντίπαλο τον νικητή ενός αγώνα μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου του 2ου γκρουπ. Όλοι οι αγώνες των play-in είναι νοκ-άουτ και θα διεξαχθούν σε ουδέτερη έδρα.

Τα πλέι-οφ διεξάγονται σε τρεις φάσεις (προημιτελικοί, ημιτελικοί, τελικοί), σε σειρές “best of 3” (στις δύο νίκες), εκτός του τελικού για την ανάδειξη του πρωταθλητή, που θα είναι “best of 5” (στις τρεις νίκες). Και οι 8 ομάδες που θα εξασφαλίσουν την παρουσία τους στα πλέι οφ παίρνουν ευρωπαϊκό εισιτήριο (οι θέσεις 6-8 οδηγούν στο νεοσύστατο Challenger Cup).

Στα πλέι-άουτ μετέχουν οι ομάδες που θα τερματίσουν στις θέσεις 5-8 του 2ου γκρουπ της Β΄ φάσης. Θα σχηματιστούν δύο ζευγάρια που θα αναμετρηθούν σε σειρές “best of 3”, με τους ηττημένους να υποβιβάζονται στην Α2.

Ραντεβού στις 8 Οκτώβρη, λοιπόν! Καλή σεζόν με υγεία σε όλους και καλή επιτυχία στην ομάδα μας!

 

 

Το πρόγραμμα του Β’ Ομίλου της Α1 Ανδρών για τη σεζόν 2022-2023