Στο Παρίσι η εθνική ομάδα ήθελε το χρυσό μετάλλιο, μπορούσε να διεκδικήσει μία θέση στο βάθρο, αλλά τελικά περιορίστηκε στην 5η θέση, στην τρίτη καλύτερη παρουσία της σε Ολυμπιακούς αγώνες. Είχαν προηγηθεί η δεύτερη θέση το 2021 στο Τόκιο και η τέταρτη το 2004 στην Αθήνα. Έχουν περάσει αρκετές εβδομάδες και κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τον τρόπο με τον οποίο το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα έμεινε εκτός μεταλλίου στο Παρίσι. Θυμίζουμε την «κακιά στιγμή» 2 δευτερόλεπτα πριν το τέλος του προημιτελικού απέναντι στην Σερβία. Η Εθνική ομάδα είχε ισοφαρίσει σε 11 – 11 τους Σέρβους 6 δευτερόλεπτα πριν το τέλος και δέχτηκε ένα σπάνιο γκολ μόλις 2 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη. Και για το θέμα αυτό ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας έχει μια ξεχωριστή τοποθέτηση.
«Ήταν μια κακιά στιγμή. Προσπαθούμε να το ξεχάσουμε, αλλά δεν ξεχνιέται εύκολα. Όμως στο σημείο αυτό θέλω να κάνω μια ιδιαίτερη τοποθέτηση. Όλα τα γκολ μπαίνουν και όλα όχι στον αθλητισμό. Μην ξεχνάτε ότι ο ίδιος, ως Γιώργος Αφρουδάκης, είχα πετύχει ένα σπάνιο γκολ το 2005 στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Μόντρεαλ. Ένα γκολ στην εκπνοή του αγώνα που μας έδωσε το χάλκινο μετάλλιο. Ένα σπάνιο τέρμα. Επίσης δεν θέλω να λησμονούμε το γεγονός ότι η καλύτερη και πιο σταθερή ομάδα των τελευταίων 10 ετών στο παγκόσμιο πόλο, η ομάδα ανδρών της Ισπανίας, τερμάτισε έκτη στο Παρίσι. Να σημειωθεί ότι η Ισπανία δεν έχει κατακτήσει μετάλλιο από το 1996, εδώ και 28 ολόκληρα χρόνια, στους Ολυμπιακούς αγώνες. Ποια ομάδα; Η Ισπανία. Η καλύτερη και πιο σταθερή στον κόσμο τα τελευταία χρόνια».
Μεγάλος είναι ο αριθμός των μεταλλίων τα τελευταία χρόνια για όλα τα εθνικά συγκροτήματα, σε άνδρες και γυναίκες. Το καλοκαίρι του 2024 όμως υπάρχει μόνο ένα μετάλλιο. Αυτό της εθνικής ομάδας νέων γυναικών πριν από λίγες ημέρες στο Ζάγκρεμπ. Γιατί;
«Αποτελεί συγκυρία. Τα προηγούμενα χρόνια πήραμε πολλά μετάλλια. Χρειαστήκαμε και την βοήθεια της τύχης. Φέτος φτάσαμε πολύ κοντά, αλλά δεν τα καταφέραμε. Θα μπορούσαμε κάλλιστα να έχουμε ήδη μετάλλια στην συγκομιδή μας. Δεν έγινε, είναι συγκυριακό. Αυτό θα μας προβληματίσει ιδιαίτερα αν συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια. Δεν το νομίζω».
Ποιος είναι ο ρόλος των συλλόγων στο οικοδόμημα της ελληνικής υδατοσφαίρισης;
«Οι επιτυχίες είναι πολλές και αξιοσημείωτες. Όμως θα πρέπει να βάλουμε τα πράγματα στην σωστή τους βάση. Το οικοδόμημα της υδατοσφαίρισης βασίζεται στην εξαιρετικά ποιοτική δουλειά των σωματείων. Τα σωματεία πονάνε, τα σωματεία παράγουν αυτούς τους σπουδαίους αθλητές. Δικιά μας δουλειά είναι να διαχειριστούμε σωστά αυτό το υλικό και με τις κατάλληλες κινήσεις να το αξιοποιήσουμε. Και αυτό κάνουμε».
Ποιες είναι αυτές οι κατάλληλες κινήσεις;
«Η ΚΟΕ εργάστηκε πυρετωδώς τα τελευταία χρόνια και πέτυχε αρκετά πράγματα αναφορικά με την στήριξη των Εθνικών ομάδων.
Άρχικά δώσαμε λύση στο «σπίτι» των Εθνικών ομάδων. Το ΟΑΚΑ είναι πλέον το σπίτι μας. Εκεί έχουμε τα πάντα. Ότι ζητάει κάθε αθλητής και αθλήτρια επιπέδου. Ήταν ένα προσωπικό στοίχημα. Είχα βιώσει την ταλαιπωρία των μελών των Εθνικών ομάδων, ως αθλητής. Γυρνάγαμε σαν τσιγγάνοι δεξιά και αριστερά για να βρούμε στέγη. Το θέμα αυτό λύθηκε.
Βέβαια στο θέμα αυτό υπάρχει ένα ακόμα όνειρο, που ελπίζουμε να γίνει πραγματικότητα τα επόμενα χρόνια. Να μετακομίσουμε στο ιστορικό κολυμβητήριο του Ζαππείου. Πάντα θα προσπαθώ για να γίνει το Ζάππειο το σπίτι των Εθνικών ομάδων στο άμεσο μέλλον.
Στελεχώσαμε – υποστηρίζει – τις Εθνικές μας ομάδες με προσωπικό που ούτε οι προηγμένες και πάμπλουτες ποδοσφαιρικές ομάδες του πλανήτη δεν έχουν.
Οι προετοιμασίες που έγιναν για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των ομοσπονδιακών τεχνικών ήταν επίσης πλήρεις. Τα λόγια του προπονητή της Εθνικής ανδρών, του Θοδωρή Βλάχου, αμέσως μετά το πέρας των Ολυμπιακών αγώνων, αποδεικνύουν περίτρανα την συγκεκριμένη αναφορά μου.
Βάλαμε την υδατοσφαίριση στα Σχολεία. Διοργανώθηκαν Σχολικά πρωταθλήματα και ικανοποιήθηκε ένα αίτημα ετών του χώρου».